Verkeersexamens

PRAKTISCH FIETSVERKEERSEXAMEN 2018

De leerlingen van groep zeven van de Nijmeegse basisscholen doen het theoretisch verkeersexamen dit jaar op donderdag 5 april. U kunt voor dit theoretisch examen contact opnemen met het landelijk bureau van VVN Nederland, Postbus 66, 3800 AB Amersfoort, tel. 088-5248800, of www.vvn.nl

In het vervolg op het theoretisch examen organiseert VVN Nijmegen in 2018 opnieuw de praktische fietsverkeersexamens. Dit jaar in de periode van 22 t/m 30 mei en als steeds op 6 verschillende wijklocaties in Nijmegen. Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers is Nijmegen één van de weinige grote steden in Nederland waar deze verkeersexamens nog gehouden kunnen worden!

1. Startlocaties en voorlopig startschema 2018:

Dinsdag22/MeiBasisschool “Klein Heijendaal" Prof. Huijbersstraat 1-3 Nijmegen
Woensdag23/MeiBasisschool “Klein Heijendaal" Prof. Huijbersstraat 1-3 Nijmegen
Donderdag24/MeiOntmoetingsschool “De Bloemberg” Zellersacker 1103 Nijmegen
Vrijdag25/MeiBasisschool “De Kleine Wereld” Marie Curiestraaat 9 Nijmegen
Maandag28/MeiBasisschool “De Geldershof” Geldershofstraat 26 Lent
Dinsdag29/MeiBasisschool “De Lanteerne” Henry Dunantstraat 8 Nijmegen
Woensdag30/MeiMontessorischool “Dukenburg” Malvert 7373 Nijmegen

Door de naam van een school aan te klikken open je het PDF bestand met daarin de routebeschrijving vanaf die school en tevens startlocatie. Zorg er wel voor dat je computer voorzien is van Acrobat Reader; heb je dit nog niet dan kan je dit downloaden vanaf het internet. Uw eigen school start het examen in principe vanaf dezelfde locatie, d.w.z. bij dezelfde (hierboven genoemde) school als vorig jaar. Indien uw school een andere locatievoorkeur heeft kunt u dat op het aanmeldingsformulier vermelden. In overleg kan dan een ander startpunt worden vastgesteld. De verwijzing naar dit aanmeldingsformulier vindt u onderaan deze pagina.

2. Fietsenkeuring en eisen:

Voorafgaand aan het praktisch examen keurt VVN de fietsen van de deelnemers op een aantal essentiële punten, welke absolute voorwaarden zijn om aan het examen deel te nemen. Een deelnemende fiets moet aan de volgende eisen voldoen:

 • een goed werkend stuur (zonder speling)
 • goed werkende remmen
 • een goed werkende bel
 • een rode reflector aan de achterzijde
 • zijreflectie in de wielen of banden
 • reflectoren in de trappers. (aan beide zijden van de trappers)
 • werkend voor en achterlicht indien de fiets ook ′s avonds wordt gebruikt

Indien de fiets niet voldoet aan deze normen en wordt afgekeurd, dan kan het examen niet worden afgelegd, ook niet op andermans fiets en vindt ook geen restitutie plaats van het examengeld. Alleen als een leerling door budgettaire omstandigheden geen fiets bezit, kan van andermans fiets gebruik gemaakt worden mits deze voldoet aan de aangegeven normen. Wij verzoeken u dit tijdig aan de deelnemende kinderen en hun ouders mede te delen. Om uitsluitingen en teleurstellingen te voorkomen adviseren wij de fietsen thuis, dus ruim vóór het examen, te controleren volgens bovenstaande normen. Snorfietsen en fietsen met hulpmotor worden niet toegelaten op het examen.

De kosten voor deelname aan het examen zijn € 2,- per kind. U wordt verzocht om tegelijk met de aanmelding het verschuldigde bedrag over te maken.

3. Verkeersfouten en puntenwaardering:

Tijdens het examen start iedere leerling met 40 punten. Bij foutief gedrag worden onderstaande punten in mindering gebracht. Om te slagen voor het examen dient de deelnemer minimaal 32 punten te behalen.

 • Door rood licht rijden:                       10 punten
 • Geen voorrang verlenen:                     4 punten
 • Geen richting aangeven:                      2 punten
 • Niet op de juiste weghelft fietsen:      2 punten
 • Niet achterom links of rechts kijken:  2 punten
 • ​Ander ongewenst verkeersgedrag:     2 punten

VVN Nijmegen stelt jaarlijks een wisselbeker beschikbaar voor de school die het beste presteert tijdens het verkeersexamen. In 2017 was basisschool “De Wieken” de winnaar en de tweede prijs was voor basisschool “De Lanteerne”. De school die de VVN hoofdprijs twee keer achter elkaar wint mag de wisselbeker behouden.

AANMELDINGSFORMULIER SCHOOLVERKEERSEXAMEN

Doet uw school dit jaar mee met het praktisch verkeersexamen?  Klik dan hieronder op  'aanmelden'.  Vul daarna het formulier in, klik op 'indienen' en maak per deelnemer een bedrag over van € 2,-  op rekening NL36INGB0008332545 t.n.v. 'penningmeester VVN Nijmegen'.  Pas daarna is uw aanmelding definitief.